Αρχική

Η εταιρεία “ΒΑΜΟΣ-Πολιτισμός και Σκέψη” με τον διακριτικό τίτλο “Vamos-Art and Thought”, ιδρύθηκε στο Βάμο Αποκορώνου Χανίων Κρήτης το καλοκαίρι του 2011 από δύο εξάδελφους με καταγωγή από το ιστορικό αυτό χωριό της Κρήτης, τον Μιχάλη Καλλιγιάννη και τον Γιώργο Χατζηδάκη.

Κατοικούν και οι δύο στο Βάμο, έχοντας ζήσει αντίστοιχα σε Γαλλία (Νίκαια) και Αθήνα για πολλά χρόνια ο καθένας τους. Οι καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, η οικολογική τους ευαισθησία και οι καινοτόμες ιδέες τους συναντήθηκαν με το επιχειρείν και δημιούργησαν την εταιρεία τούτη.

Η “VAMOS-Art and Thought” αναπτύσσει δράσεις παιδείας, πολιτισμού, εθελοντισμού, οικοπροστασίας και οικοανάπτυξης πρωτίστως στο Βάμο, αλλά
και στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα. Οι δράσεις αυτές μπορούν να επιτευχθούν μέσω σεμιναρίων, εκθέσεων, προγραμμάτων μουσικής, ζωγραφικής, κρητικής κουζίνας, φωτογραφίας, γλυπτικής, θεατρικής αγωγής και κάθε άλλης πολιτιστικής δράσης προς αυτή την κατεύθυνση.

Η “VAMOS-Art and Thought” στοχεύει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας
μέσω της συνεργασίας με άλλους φορείς της περιοχής, στην προώθηση της αντίληψης για την αξιοποίηση των ήπιων μορφών ενέργειας, στην προστασία του Περιβάλλοντος και τελικά στην ενίσχυση της Κοινωνίας των Πολιτών.
Εκπονεί σχετικές μελέτες με το αντικείμενο των σκοπών της και διοργανώνει πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις καθώς και εκδόσεις προς ενίσχυση των επιδιώξεών της. Φιλοδοξεί δε και την διάδοση των
καλλιτεχνικών και πολιτιστικών της δράσεων στο εξωτερικό.

Μιχάλης Καλλιγιάννης:
Είναι γυιός του γνωστού ζωγράφου Μανόλη Καλλιγιάννη. Στο βιογραφικό του έχει σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών και στην Ακαδημία Ζωγραφικής και Χαρακτικής (Γαλλία-Νίκαια) καθώς και τρία χρόνια στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Τεχνών (Παρίσι) με εξειδίκευση στη χαρακτική, στη λιθογραφία και στη ζωγραφική.

Ως χαράκτης δουλεύει με ατσάλινες και διαμαντένιες ακίδες, ειδικεύεται στην χαρακτική ξύλου και στη λιθογραφία, ενώ ως ζωγράφος δουλεύει την ακουαρέλα, τα λάδια, την αυγοτέμπερα και τις τοιχογραφίες.

Έχει κάνει επίσης σπουδές στα ψηφιδωτά, στο σκίτσο, στη μορφολογία και την Ιστορία της Τέχνης καθώς και στην Αισθητική.

Έχει επαγγελματική εμπειρία ως δάσκαλος παιδιών και ενηλίκων , ως συντηρητής σκίτσων, ζωγραφικών έργων και χαρακτικών, ως σκηνογράφος για το θέατρο καθώς επίσης και ως διακοσμητής εσωτερικών και εξωτερικών δημόσιων χώρων.

Η δουλειά του έχει εκτεθεί στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στη Ν. Κορέα, στο Ντακάρ (Σενεγάλη) και σε Λέσβο-Αθήνα-Χανιά-Βάμο-Χίο-Ρέθυμνο είτε σε ομαδικές εκθέσεις, είτε σε ατομικές. Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά.

Γιώργος Χατζηδάκης:
Έχει σπουδάσει Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εκπαιδευτική εμπειρία 20 ετών, διδάσκοντας Μαθηματικά σε μαθητές Λυκείου.

Διευθύνει μία πρότυπη αγροτουριστική μονάδα στο Βάμο, αναπτύσσοντας παράλληλες δραστηριότητες όπως μαθήματα μαγειρικής, πεζοπορίες, επισκέψεις σε τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, μελισσοτροφεία της περιοχής του Αποκόρωνα. Οργανώνει, συνοδεύοντάς τες, εκδρομές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου και ερασιτέχνης μουσικός (παραδοσιακά έγχορδα και κρουστά). Μιλά Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά. Έχει τρία παιδιά.