1st Jazz in July Festival - 2012

Το 1ο Jazz in July Festival στο Βάμο φιλοξενήθηκε στην αυλή του Παλιού Παρθεναγωγείου. Η αυλή αυτή είναι ένας πολύ ατμοσφαιρικός χώρος, ο οποίος έδωσε τη δυνατότητα τόσο στους μουσικούς, όσο και στο κοινό να βρεθούν κοντά και να δημιουργηθεί η απολύτως κατάλληλη ατμόσφαιρα για την μετάδοση της συγκίνησης της μουσικής. Το πρόγραμμα περιελάμβανε 5 διαφορετικές εμφανίσεις, η υψηλή καλλιτεχνική αξία των οποίων έβαλε από την αρχή τον πήχυ ψηλά για τα επόμενα φεστιβάλ. Αλλά ας τα δούμε ένα προς ένα.

 • Δευτέρα 2/7/2012: Γιώργος Κοντραφούρης baby trio.
  Ο Γιώργος Κοντραφούρης δεν χρειάζεται ίσως ιδιαίτερες συστάσεις. Ένας από τους κορυφαίους μουσικούς στο hammond organ στην Ευρώπη, με πάμπολλες συμμετοχές σε διάφορα φεστιβάλ jazz ανά τον κόσμο, δισκογραφικές συνεργασίες με σπουδαίους μουσικούς, συνθέτης, ενορχηστρωτής και καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα ΜουσικώνΣπουδών.
  Στο Βάμο τον συνόδευσαν δύο μαθητές του, δύο εξαιρετικά ταλαντούχοι και νεότατοι μουσικοί: Κωνσταντίνος Στουραϊτης (κιθάρα) και Βαγγέλης Κοτζάμπασης (τύμπανα).
  Μας χάρισαν μιαν ανεπανάληπτη βραδιά, όπου το groovy feeling ήταν κυρίαρχο και ο ενθουσιασμός ξεχείλιζε.
  Η καλύτερη πρεμιέρα που θα μπορούσε να γίνει για το Jazz in July Festival!
  Ο Γιώργος Κοντραφούρης αγαπά πολύ τη μουσική του Jimmy Smith, αλλά η μουσική του baby trio εκείνο το βράδυ μας πήγε πολύ πέρα απ' αυτήν.
  Στο τέλος, συνέπραξε μαζί τους επί σκηνής και η παρευρισκόμενη ανάμεσα στο κοινό Sugahspank, η σημαντικότερη Ελληνίδα βοκαλίστρια στο rhythm'n'blues και στο groove, απογειώνοντας τη βραδιά!
 • Τρίτη 3/7/2012: Γιάννης Λουκάτος gypsy jazz quartet.
  Ο Γιάννης Λουκάτος, με σπουδές κιθάρας jazz στην Ακαδημία Franz List της Βουδαπέστης, είναι από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της gypsy jazz ή αλλιώς της jazz manouche στην Ελλάδα. Ουσιαστικός γνώστης και λάτρης της μουσικής του Django Reinhardt και του Stefan Grappeli, μας έφερε μαζί με το κουαρτέτο του στον Γαλαξία αυτών των ιερών τεράτων, χωρίς να παραλείψουν να αναφερθούν και σε άλλα jazz standards καθώς και σε συνθέσεις του Γιάννη. Καθαρές μελωδικές φόρμες, λυρισμός, ακρίβεια στο μέτρο και εξαιρετική δεξιοτεχνία από ένα σπουδαίο κουαρτέτο!
  Η σύνθεση: Γιάννης Λουκάτος (κιθάρα), Κώστας Λιάγκουρας (κιθάρα), Στέργιος Λούστας (βιολί), Γιώργος Γεωργιάδης (κοντραμπάσο).
 • Κυριακή 8/7/2012: Χρήστος Τζιφάκης flamenco jazz trio.
  Η σύμπραξη επί σκηνής τριών εκ πρώτης όψεως εντελώς διαφορετικών μουσικών. Ο Χρήστος Τζιφάκης, με σπουδές κλασσικής κιθάρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Maastricht (Ολλανδία), σπουδή κιθάρας flamenco στο πλάι του Manolo Sanlucar και συνεργάτης του μεγάλου Κουβανού συνθέτη και μαέστρου Leo Brouwer, έφερνε μαζί του την παράδοση του flamenco και της κλασσικής κιθάρας. Ο Νίκος Καπηλίδης, πολύπειρος ντράμερ, με δεκάδες συνεργασίες στο χώρο της fusion σε Ελλάδα και εξωτερικό, περιζήτητος session μουσικός για πάμπολλους Έλληνες συνθέτες, τα τελευταία χρόνια εστιάζει την προσοχή του στους δύσκολους ρυθμούς της Ελλάδας και των Βαλκανίων όπως είναι τα 5/8, 7/8, 9/8, συνεργαζόμενους με μουσικούς από αυτή την περιοχή του κόσμου, δουλεύοντας πάνω σε παραδοσιακές μελωδίες και ρυθμολογίες με jazz ενορχηστρώσεις. Ο δε Παναγιώτης Μπουραζάνης είναι ένας μπασίστας με έντονα τα στοιχεία του Jaco Pastorious επάνω του! Μέλος των εκρηκτικών White Noise Discipline, μιας ελευθεριακής μπάντας με ντραμς, μπάσο, κιθάρα, ηλεκτρονικά εφφέ, φλάουτο, τρομπόνι, τρομπέτα, φωνητικά και visuals, έφερνε μαζί του την ορμή αυτού που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε punk jazz! Οι σπουδαίοι αυτοί μουσικοί συνέπραξαν σε μιαν αλησμόνητη βραδιά, επιβεβαιώνοντας περίτρανα την άποψη πως η jazz δεν είναι τίποτε άλλο από μια ιδεολογική πλατφόρμα (η οποία χρησιμοποιεί τη μουσική ως όχημα) πάνω στην οποία μπορούν να συναντηθούν άνθρωποι με διαφορετικές καταβολές, σε μιαν ισότιμη βάση, προκειμένου να ανταλλάξουν συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες. Πέραν της αισθητικής απόλαυσης, είναι και ένα σπουδαίο μάθημα Δημοκρατίας!
 • Παρασκευή 13/7: Electro jazz trio.
  Η jazz σκηνή των Χανίων! Η οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα! Γιώργος Μουτάφης (πιάνο,φλικόρνο), Γιώργος Λιμάκης (μπάσο), Alex Kirichenko (τύμπανα). Ένα τρίο με πολύ ενέργεια αλλά και έντονο λυρισμό. Σπουδαίοι δεξιοτέχνες και οι τρεις, είχαν μαζί τους ως φιλοξενούμενο και τον Serafen από την Ακτή του Ελεφαντοστού στα αφρικάνικα κρουστά, σε μια βραδιά με έντονο το ρυθμικό αλλά και το Μεσογειακό χρώμα. Στο τέλος συνέπραξε μαζί τους και η Κυριακή Βιδάλη στην κιθάρα, ενισχύοντας τον λυρισμό τους. Έκλεισαν με ένα standard του John Coltrane μέσα στη θερμή
  νύχτα του Ιουλίου και όλα ήταν μαγικά!
 • Κυριακή 22/7/2012: Duo Puente.
  Το Duo Puente είναι ο Ζαχάρης Σπυριδάκης (κρητική λύρα) και ο Δημήτρης Κουκουλιτάκης (κιθάρα flamenco). Ο Ζαχάρης είναι μαθητής του ογκόλιθου Κώστα Μουντάκη, τακτικός συνεργάτης του Ross Daly, συνθέτης και παιδαγωγός. Ο Δημήτρης έχει σπουδάσει κιθάρα flamenco στο πλευρό του
  Parilla de Jerez και είναι τακτικός συνεργάτης του Γιώργου Παπαδόπουλου, αυτής της εμβληματικής φιγούρας της Ελληνικής σκηνής του flamenco. Οι δύο εξαίρετοι μουσικοί δουλεύουν εδώ και λίγα χρόνια πάνω στην συνάντηση των μουσικών παραδόσεων της Κρήτης και της Ανδαλουσίας.
  Μοιάζει αταίριαστο, αλλά η ευαισθησία των λαμπρών αυτών μουσικών, η αλληλοκατανόηση και ο αλληλοσεβασμός του ενός προς τον άλλον, η στέρεη μουσική τους παιδεία και η μεγάλη τους δεξιοτεχνία αποδεικνύουν έμπρακτα και επί σκηνής πως η ζητούμενη ώσμωση είναι και εφικτή και άκρως ενδιαφέρουσα. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία ζήσαμε στο αποχαιρετιστήριο βράδυ του 1ου Jazz in July Festival στο Βάμο!

Και του χρόνου!

Posters & Photos